
Неаполітанська ромова баба
Баба́ - з наголосом на другому складі - має офіційний титул головних солодощів Неаполя. Цей вишуканий кекс із здобного дріжджового тіста майже одночасно з'явився у слов'янській та італійській кухні. Завоював любов місцевих кондитерів і став солодким символом неаполітанської душі. Щоб з гідністю пройти три найважливіші фази приготування дріжджового тіста, варто заздалегіть запастися терпінням, часом і гарним настроєм. Запам'ятайте: ромову бабу на неаполітанський манер можна спекти у двох варіантах - у вигляді тістечка-грибка або у формі торта "саварена". Важливо, щоб об'єм тіста перед початком випікання займав не більше половини форми.
Ingredients
Борошно
350 г.
Яйця
5 шт.
Цукор (для тіста)
50 г.
Вершкове масло
125 г.
Дріжджі
18 г.
Сіль
щіпка
Вода
1 л.
Цукор (для сиропу)
400 г.
Лимон (цедра)
2 шт.
Ром
250 г.
Preparation steps
01
Замісити опару з дріжджів, 2-3 ст.ложок теплої води, 50 г. борошна і 2 ст. ложок цукру. Залишити на годину (опара має збільшитися в об'ємі вдвічі).
02
Додати в тісто решту борошна та змішані заздалегіть яйця з цукром, нарізане невеличкими шматочками м'яке вершкове масло та сіль. А потім протягом 30-40 хвилин ретельно вимішувати тісто. Накрити рушником, поставити в тепле місце.
03
Коли тісто збільшиться вдвічі, викласти його в змащену вершковим маслом форму. Знову поставити в тепле місце. Коли тісто підійде вище краю форми, воно готове до випікання.
04
Розігріти духовку до 180°C. Поставити форму з тістом на найнижчу решітку духовки (враховуючи, що воно знову буде підходити). Через 10 хвилин знизити температуру до 170°C, а ще через 5-8 хвилин - до 160°C. Загалом процес випікання займає 40 хвилин. Готовність випічки визначається за її золотисто-коричневим кольором.
05
Перед просоченням випічку потрібно повністю охолодити. За чей час зварити сироп із води та цукру, додавши в нього цедру двох лимонів. Кип'ятити протягом 10-15 хвилин і повністю охолодити сироп, перш ніж додавати до нього ром.
06
Холодну бабу просочити сиропом. Для цього випічку слід покласти у форму, де вона випікалась, проколоти верхню скоринку в кількох місцях зубочисткою і рясно полити холодним сиропом. Залишити "відпочивати" на дві години - і можна подавати на стіл.
Where to order ingredients
Select the required ingredients in one of the stores