
Паска великодня
Паска - це обрядовий хліб, він обов'язковий на столах всіх православних християн під час Воскресіння Христового. Ця страва вважається головною стравою для розговіння. Але з'явилося воно ще до християнства, і було також відомою стравою у слов'ян. Коли на Русь прийшло християнство, паска стала головною стравою під час Великодня. Ця традиція збереглася й донині, знаменуючи собою це велике свято. Роблять її з дріжджів у формі циліндра, вона обов'язково повинна бути достатньо високою. Прийнято паску освячувати разом з іншими продуктами в церкві перед розговінням.
Ingredients for the recipe
Ingredients
7 Flour 1kg
900 г.
Lvivski Drizhzhi Pressed Yeast 42g
50 г.
Nashe Moloko UHT Milk 3.2% 950g
300 мл.
Homemade Butter
100 г.
Ovostar Liquid Egg Yolk Mix 1kg
10 шт.
Vash Tsukor Sugar 10kg
250 г.
Salt Egypt
1 дрібка
Raisins
100 г.
Assorti Candied Fruits
25 г.
Frapin Cognac 40% 0.7l
25 г.
Kotanyi Lemon Peel 14g
1 шт.
Eco Cardamom 6g
1 ч. л.
Eco Ground Nutmeg
0,5 ч. л.
Mriya Vanilla Sugar 10g
1 шт.
Preparation steps
01
У половині склянки киплячого молока заварити 100 г. борошна, швидко розмішавши дерев'яною ложкою до отримання еластичної маси. Дріжджі розвести в половині склянки теплуватого молока і додати до завареного в молоці борошна. Каструлю з дріжджовую сумішшю накрити і залишити підходити на 1 годину або більше.
02
Приготувати здобну заливку: 9.5 жовтків розтерти до білого кольору з цукром і сіллю (половинку жовтка залишити для змащування пасок). У дріжджову суміш влити половину здобної заливки, додати 250 г. борошна, вимісити і дати підійти протягом 1 години, потім долити другу половину здобної заливки, додати 500 г. борошна і місити тісто, поки воно не відставатиме від рук.
03
У готове тісто поступово, невеликими порціями, вливати тепле розтоплене вершкове масло, вмішуючи кожну порцію масла в тісто руками. Потім в тісто додати прянощі, коньяк і дати тісту підійти вдруге.
04
Після вторинного підйому тіста осадити його до первинного положення, додати в нього 2/3 цукатів та родзинок (попередньо обвалявши родзинки і цукати в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому об'єму паски, а не осіли на дні) і дати тісту в 3-й раз підійти.
05
Тісто розділити на 2 частини, укласти в форми, викладені змащеним маслом папером для випічки (форма повинна бути заповнена тістом до половини). Найкраще для випічки пасок підходять роз'ємні форми. Зверху тісто посипати рештою родзинок і цукатів.
06
Дати тісту піднятися, щоб воно займало 2/3 форми, і змастити зверху яєчним жовтком (в яєчний жовток додати половину чайної ложки води). Паски випікати в добре розігрітій духовці близько 45 хвилин при невеликій температурі (170-175°C). Готовність паски перевірити дерев'яною паличкою. Якщо паличка суха - паска готова. Зверху паску можна змастити білковою або вершковою глазур'ю і прикрасити цукровою стружкою і фігурками з цукру або марципану.
Where to order ingredients
Select the required ingredients in one of the stores