Паска великодня - Image

Паска великодня

Number of servings: 2Cooking time: 3 hDifficulty: DifficultMeal: Breakfast

Паска - це обрядовий хліб, він обов'язковий на столах всіх православних християн під час Воскресіння Христового. Ця страва вважається головною стравою для розговіння. Але з'явилося воно ще до християнства, і було також відомою стравою у слов'ян. Коли на Русь прийшло християнство, паска стала головною стравою під час Великодня. Ця традиція збереглася й донині, знаменуючи собою це велике свято. Роблять її з дріжджів у формі циліндра, вона обов'язково повинна бути достатньо високою. Прийнято паску освячувати разом з іншими продуктами в церкві перед розговінням.

Ingredients for the recipe

7 Flour 1kg
21.90

7 Flour 1kg

1 kg

Ingredients

7 Flour 1kg

900 г.

Lvivski Drizhzhi Pressed Yeast 42g

50 г.

Nashe Moloko UHT Milk 3.2% 950g

300 мл.

Homemade Butter

100 г.

Ovostar Liquid Egg Yolk Mix 1kg

10 шт.

Vash Tsukor Sugar 10kg

250 г.

Salt Egypt

1 дрібка

Raisins

100 г.

Assorti Candied Fruits

25 г.

Frapin Cognac 40% 0.7l

25 г.

Kotanyi Lemon Peel 14g

1 шт.

Eco Cardamom 6g

1 ч. л.

Eco Ground Nutmeg

0,5 ч. л.

Mriya Vanilla Sugar 10g

1 шт.

Preparation steps

01

У половині склянки киплячого молока заварити 100 г. борошна, швидко розмішавши дерев'яною ложкою до отримання еластичної маси. Дріжджі розвести в половині склянки теплуватого молока і додати до завареного в молоці борошна. Каструлю з дріжджовую сумішшю накрити і залишити підходити на 1 годину або більше.

02

Приготувати здобну заливку: 9.5 жовтків розтерти до білого кольору з цукром і сіллю (половинку жовтка залишити для змащування пасок). У дріжджову суміш влити половину здобної заливки, додати 250 г. борошна, вимісити і дати підійти протягом 1 години, потім долити другу половину здобної заливки, додати 500 г. борошна і місити тісто, поки воно не відставатиме від рук.

03

У готове тісто поступово, невеликими порціями, вливати тепле розтоплене вершкове масло, вмішуючи кожну порцію масла в тісто руками. Потім в тісто додати прянощі, коньяк і дати тісту підійти вдруге.

04

Після вторинного підйому тіста осадити його до первинного положення, додати в нього 2/3 цукатів та родзинок (попередньо обвалявши родзинки і цукати в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому об'єму паски, а не осіли на дні) і дати тісту в 3-й раз підійти.

05

Тісто розділити на 2 частини, укласти в форми, викладені змащеним маслом папером для випічки (форма повинна бути заповнена тістом до половини). Найкраще для випічки пасок підходять роз'ємні форми. Зверху тісто посипати рештою родзинок і цукатів.

06

Дати тісту піднятися, щоб воно займало 2/3 форми, і змастити зверху яєчним жовтком (в яєчний жовток додати половину чайної ложки води). Паски випікати в добре розігрітій духовці близько 45 хвилин при невеликій температурі (170-175°C). Готовність паски перевірити дерев'яною паличкою. Якщо паличка суха - паска готова. Зверху паску можна змастити білковою або вершковою глазур'ю і прикрасити цукровою стружкою і фігурками з цукру або марципану.

Where to order ingredients

Select the required ingredients in one of the stores

Similar recipes

Apple charlotte in the oven (simple recipe)

Apple charlotte in the oven (simple recipe)

8

55 min