Полтавський борщ
- 1. Свинина — 1 кг.
- 2. Буряк — 80 г.
- 3. Морква — 90 г.
- 4. Капуста білокачанна — 150 г.
- 5. Перець солодкий червоний — 60 г.
- 6. Картопля — 200 г.
- 7. Помідор — 150 г.
- 8. Томатне пюре — 100 г.
- 9. Зубчик часника — 3 шт.
- 10. Цибуля ріпчаста — 80 г.
- 11. Сало солене (зістарене) — 20 г.
- 12. Сіль — за смаком
- 13. Цукор — за смаком
- 14. Перець чорний мелений — за смаком
- 15. Кріп — 40 г.
- 16. Олія — 50 г.
- 17. Сметана — 40 г.
- 18. Лавровий лист — 3 шт.
- NOVUS Рівне Гагаріна, 26
- NOVUS пр. Європейського Союзу, 47
- NOVUS Осокор Здолбунівська 7г
- Auchan Київ Лугова 12
- METRO Житомир проспект Незалежності 55В
- Біотус Київ
- Таврія В Одеса
- METRO Львів Дж Вашингтона 8
- METRO Чернівці
- Ultramarket Подол Київ
- METRO Полтава
- METRO Івано-Франківськ
- METRO Кривий Ріг
- METRO Вінниця Хмельницьке Шосе 1 0,5км
- Таврія В Харків
- Auchan Львів Сокільники, Стрийська 30
- Auchan Дніпро Нижньодніпровська 17
- Auchan Почайна
- Космос Одеса Академічна 28
- Auchan, Велика Кільцева 4
- Auchan Київ Академіка Глушкова 13Б
- Auchan Київ Біличі
- Таврія В Івано-Франківськ
- ЕкоМаркет Радунська
- MEGAMARKET Подол Київ
- ЕкоМаркет Київ Огієнка, 15А
- Ultramarket Київ Вадима Гетьмана 6
- Ultramarket Сурикова
- За Раз Сурікова
- AlcoHub Сурікова
- Megamarket Київ Вадима Гетьмана 6
- MEGAMARKET Сурикова
- METRO Київ Кільцева 1В
- METRO Харків Гагаріна - проспект Юрія Гагаріна 187/1
- METRO Одеса Аеропортівська 29
- ЕкоМаркет Вінниця, пр-кт Коцюбинського, 70
- METRO Рівне
- METRO Київ Троєщина
- METRO Запоріжжя Оріхівське шосе 7А
- Master Zoo Київ
- Auchan Чернівці Хотинська, 43
- Auchan Житомир Київська, 77
- Auchan Київ Гната Хоткевича, 1Б
- METRO Дніпро (Запорізьке шосе, 63)
- Auchan Одеса Старомиколаївська дорога 101А
- Auchan Київ Антоновича 176
- Auchan Rive Gauche Здолбунівська 17
- WineTime Київ Бажана 1е
- Winetime Івано-Франківськ
- WineTime Львів
- WineTime Дніпро
- Космос Київ Оноре де Бальзака 2А
- Auchan Київ Сім'ї Сосніних, 17
- METRO Київ Григоренко 43
Етапи готування
Спочатку зварити бульйон. Для цього поставити кастрюлю з двома літрами води на вогонь та покласти туди м'ясо, попередньо промивши його холодною проточною водою. Залишити його кипіти хвилин 30-40, в кінці додати два-три лаврових листа та трохи солі (коли м'ясо звариться, витягнути його та покласти в окремий посуд). Поки вариться бульйон, підготувати інгредієнти. Помити, почистити та нарізати дрібною соломкою буряк та моркву і кинути їх до приготованого бульйону.
Нарізати кубиками картоплю та тонко нашинкувати капусту. Також нарізати дрібними скибочками болгарський солодкий перець та помідори.
Тим часом окремо почати готувати зажарку для Полтавського борщу. На сковорідку з олією покласти дрібно порізану цибулю. І на маленькому вогні обсмажити її до золотистого кольору, після чого додати на сковорідку нарізані помідори. Потім цибулю з помідорами трохи обсмажити та додати томатну пасту та сметану. Все це ретельно змішати до однорідного стану та на маленькому вогні залишити кипіти, постійно помішуючи. Справа в тому, що готовність зажарки визначається за шаром напівпрозорої олії, що виступила на поверхню маси. Сметана повинна випаритися повністю, щоб зажарка стала оранжево-червоного кольору та напівпрозорою маслянистою масою, на цьому етапі її вимкнути та відставити в сторону.
Поки випарювалася рідина зі сметани, буряк з морквою приготувались та пофарбували бульйон в оранжевий колір. М'ясо за цей час повинно було охолонути. Його слід дрібно порізати та повернути в бульйон.
Тепер додати в "напів-борщ" (бульйон) інші інгредієнти, такі як: картопля, хвилин через 10 - капусту, та болгарський перець.
Поки все в "напів-борщі" кипить, приготувати секретну заправку. Для цього подрібнити трохи кропу, три зубчика часника та трохи старого сала, все нарізати дрібними шматочками. Тепер всі три інгредієнти заправки для Полтавського борщу безжально подавити до однорідної маси. Можна додати щіпку кам'яної чи морської солі, вона допоможе ретельно все подрібнити.
Додати в кастрюлю солі за смаком, цукор, перець. На цьому етапі Полтавський борщ потрібно підвести до потрібного смаку. Якщо необхідно, можна додати кислоти за допомогою томатного соку, зробити солодше за допомогою цукру, гостріше чи солоніше за допомогою інших інгредієнтів. Тепер викласти туди зажарку зі сковорідки. І наприкінці додати та розмішати заправку з кропом, часником та салом. Вимкнути газ, електроплиту, або те, що служить для приготування їжі, та дати Полтавському борщу настоятися хвилин 10-15.