
Шварцброт - німецький чорний хліб
Чорний хліб - так перекладається німецька назва хліба шварцброд. До слова, в Німеччині існує близько 300 різноманітних рецептів хліба. Дуже корисним цей хліб роблять насіння кмину і фенхелю. Кмин володіє відкашлюючим і антиспазматичним ефектом, служить як цілющий засіб при простудних захворюваннях, нежиті, бронхіальній астмі, сухому кашлю. Ефірні масла фенхеля активізують роботу нирок, а також стимулюють роботу кишечника. Не варто забувати, що хліб сам по собі можна вживати з чаєм, молоком, з ковбасами, рибними делікатесами, ну а насіння фенхелю і кмину привнесуть свою специфічну нотку в цю випічку.
Продукти для рецепту
Інгредієнти
Борошно пшеничне вищий гатунок
500 г.
Борошно житнє Хуторок 900г
100 г.
Насіння кмину Carmencita мелене 47г
1/2 ст. л.
Коріандр Еко мелений 20г
30 г.
Фенхель Nature's Way насіння 480мг 100 капсул
1 ч. л.
Молоко Наше Молоко ультрапастеризоване 3,2% 950г
125 мл.
Сіль Єгипет
2 ч. л.
Мед Літній Мед 750г
1 ст. л.
Олія соняшникова Auchan нерафінована 1л
4 ст. л.
Вода негазована Аквуля 2л
360 мл.
Етапи приготування
01
1/2 ч. л. коріандру, насіння кмину і фенхелю розтовкти у ступці. Змішати з борошном.
02
Дріжджі розламати і розвести з 1 ст. л. теплої води. Змішати з 360 мл. холодної води, молоком, медом і сіллю.
03
Додати борошно і налити олії. Все добре змішати. Сформувати тісто і дати постояти 1 годину при кімнатній температурі.
04
Коли тісто збільшиться в 2 рази і на поверхні утворяться пори, тісто ще раз обім'яти, форму намазати жиром і присипати борошном. Тісто сформувати в продовгуватий батон, присипати 1 ст. л. коріандра, зробити надрізи. Накрити рушником і дати постояти 20-30 хвилин.
05
Пекти в духовці при температурі 220°C. В духовку поставити чашку з водою. Пекти 50 хвилин. При потребі вийняти з форми і ще 5-10 хвилин пропекти на деко.
Де замовити інгредієнти
Оберіть потрібні інгредієнти в одному з магазинів