Торт "Повітряний замок"
- 1. Яйця — 10 шт.
- 2. Цукор — 2 склянки
- 3. Борошно пшеничне — 1 склянка
- 4. Ванільний цукор — 2 ч.л.
- 5. Варення — 3 ст.л
- 6. Коньяк — 1 ст.л
- 7. Вершкове масло — 200 г + ще трохи для змазування форми
- 8. Варене згущене молоко — 1 банка
- 9. Гіркий шоколад — 100 г
- 10. Волоські горіхи — 100 г
- NOVUS Рівне Гагаріна, 26
- NOVUS пр. Європейського Союзу, 47
- NOVUS Осокор Здолбунівська 7г
- Auchan Київ Лугова 12
- METRO Житомир проспект Незалежності 55В
- Біотус Київ
- Таврія В Одеса
- METRO Львів Дж Вашингтона 8
- METRO Чернівці
- Ultramarket Подол Київ
- METRO Полтава
- METRO Івано-Франківськ
- METRO Кривий Ріг
- METRO Вінниця Хмельницьке Шосе 1 0,5км
- Таврія В Харків
- Auchan Львів Сокільники, Стрийська 30
- Auchan Дніпро Нижньодніпровська 17
- Auchan Почайна
- Космос Одеса Академічна 28
- Auchan, Велика Кільцева 4
- Auchan Київ Академіка Глушкова 13Б
- Auchan Київ Біличі
- Таврія В Івано-Франківськ
- ЕкоМаркет Радунська
- MEGAMARKET Подол Київ
- ЕкоМаркет Київ Огієнка, 15А
- Ultramarket Київ Вадима Гетьмана 6
- Ultramarket Сурикова
- За Раз Сурікова
- AlcoHub Сурікова
- Megamarket Київ Вадима Гетьмана 6
- MEGAMARKET Сурикова
- METRO Київ Кільцева 1В
- METRO Харків Гагаріна - проспект Юрія Гагаріна 187/1
- METRO Одеса Аеропортівська 29
- ЕкоМаркет Вінниця, пр-кт Коцюбинського, 70
- METRO Рівне
- METRO Київ Троєщина
- METRO Запоріжжя Оріхівське шосе 7А
- Master Zoo Київ
- Auchan Чернівці Хотинська, 43
- Auchan Житомир Київська, 77
- Auchan Київ Гната Хоткевича, 1Б
- METRO Дніпро (Запорізьке шосе, 63)
- Auchan Одеса Старомиколаївська дорога 101А
- Auchan Київ Антоновича 176
- Auchan Rive Gauche Здолбунівська 17
- WineTime Київ Бажана 1е
- Winetime Івано-Франківськ
- WineTime Львів
- WineTime Дніпро
- Космос Київ Оноре де Бальзака 2А
- Auchan Київ Сім'ї Сосніних, 17
- METRO Київ Григоренко 43
Етапи готування
Спочатку треба приготувати бісквіт - його необхідно спекти за день до виготовлення торта. Духовку розігріти до 180°C. Борошно два рази просяти через сито.
У 6-ти яєць відокремити білки від жовтків. Білки покласти в холодильник. Жовтки збити з половиною склянки цукру доки вони не побіліють.
Охолоджені білки збити міксером на низькій швидкості до утворення легкої піни, потім збільшити швидкість і збити їх до стійкої піни, тонкою цівкою всипати ще половину склянки цукру.
Збиті білки акуратно з'єднати з жовтками, потім всипати борошно і все обережно перемішати.
Форму для торта змастити вершковим маслом і влити тісто. Випікати бісквіт в розігрітій духовці близько 35 хвилин. Готовий бісквіт потрібно витримати 8-12 годин, накривши його рушником. Після витримки розрізати бісквіт горизонтально на два коржі.
Потім приготувати сироп для коржів. Варення з'єднати з 1 ст.л. кип'яченої води, перемішати і злегка підігріти. Потім дати сиропу охолонути (він не повинен бути занадто гарячим) і влити коньяк. Все добре перемішати і рідиною, що вийшла змастити внутрішню поверхню коржів.
Для випічки безе розігріти духовку до 90°C. У решті яєць відокремити білки від жовтків (жовтки не знадобляться). Білки трохи охолодити і почати збивання, спочатку на низькій швидкості міксера, а після появи більш-менш стійкої піни - на високій, в кінці збивання поступово насипати тонкою цівкою по частинах цукор, що залишився (1 склянка) і ванільний цукор. Добре збиті білки не випливають з миски, навіть якщо ви переверне її.
Противень застелити пергаментовим папером або змастити вершковим маслом і розставити на нього невеликі безе - можна за допомогою кондитерського мішка, можна просто викласти їх десертною ложкою.
Випікати безе в розігрітій духовці близько 2 - 2,5 годин - вони повинні добре підсохнути і стати розсипчастими, але при цьому лише трохи змінити колір.
Для крему вершкове масло залишити при кімнатній температурі для розм'якшення. Коли воно стане досить м'яким, збити його міксером і потім, поступово, не припиняючи збивання, ввести варене згущене молоко. Продовжувати збивання, поки маса не стане однорідною і досить пишною.
Тепер необхідно зробити торт. Для цього на один з коржів нанести шар крему, на крем викласти шар безе (кілька безе залишити для прикраси). Для того, щоб між ними не було прогалин, кілька безе розламати на великі шматочки і заповнити ними порожні місця.
Шар безе покрити кремом, залишивши небагато для обробки. Підрівняти боки торта і покрити їх кремом. На поверхні торта розклсти безе для прикраси.
Волоські горіхи порізати не дуже дрібно (в цьому рецепті можна використовувати будь-які горіхи за смаком, також дуже вдалий варіант - мигдальні пелюстки). Покрити горіховою крихтою або мигдальними пелюстками стінки торта.
Шоколад розламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Можна покрити всю верхню поверхню торта шоколадом, а можна наповнити ним кондитерський шприц або просто поліетиленовий мішечок, відрізавши один куточок, і нанести на торт візерунки.