Мусака
- 1. Баклажани — 1 кг.
- 2. Цибуля — 2 шт.
- 3. М'ясо (яловичина без кісток) — 500 г.
- 4. Помідор — 3 шт.
- 5. Червоне сухе вино — 150 мл.
- 6. Твердий сир — 100 г.
- 7. Масло вершкове — 70 г.
- 8. Молоко — 200 г.
- 9. Борошно — 25 г.
- 10. Сіль — за смаком
- 11. Перець чорний мелений — за смаком
- 12. Лавровий лист — 2 шт.
- 13. Орегано — за смаком
- 14. Духмяний перець — за смаком
- 15. Кориця мелена — за смаком
- 16. Лимонна цедра — 5 г.
- 17. Перець чилі (пластівцями) — за смаком
- 18. Мускатний горіх (мелений) — 10 г.
- NOVUS Осокор Здолбунівська 7г
- NOVUS Рівне Гагаріна, 26
- NOVUS пр. Європейського Союзу, 47
- Auchan Київ Лугова 12
- METRO Житомир проспект Незалежності 55В
- Біотус Київ
- Таврія В Одеса
- METRO Чернівці
- Ultramarket Подол Київ
- METRO Полтава
- METRO Івано-Франківськ
- METRO Кривий Ріг
- METRO Вінниця Хмельницьке Шосе 1 0,5км
- Таврія В Харків
- Auchan Львів Сокільники, Стрийська 30
- Auchan Дніпро Нижньодніпровська 17
- Auchan Почайна
- Космос Одеса Академічна 28
- Auchan, Велика Кільцева 4
- Auchan Київ Академіка Глушкова 13Б
- Auchan Київ Біличі
- Таврія В Івано-Франківськ
- ЕкоМаркет Радунська
- MEGAMARKET Подол Київ
- ЕкоМаркет Київ Огієнка, 15А
- Ultramarket Київ Вадима Гетьмана 6
- Ultramarket Сурикова
- За Раз Сурікова
- AlcoHub Сурікова
- Megamarket Київ Вадима Гетьмана 6
- MEGAMARKET Сурикова
- METRO Київ Кільцева 1В
- METRO Харків Гагаріна - проспект Юрія Гагаріна 187/1
- METRO Одеса Аеропортівська 29
- METRO Львів Дж Вашингтона 8
- ЕкоМаркет Вінниця, пр-кт Коцюбинського, 70
- METRO Рівне
- METRO Київ Троєщина
- METRO Запоріжжя Оріхівське шосе 7А
- Master Zoo Київ
- Auchan Чернівці Хотинська, 43
- Auchan Житомир Київська, 77
- Auchan Київ Гната Хоткевича, 1Б
- METRO Дніпро (Запорізьке шосе, 63)
- Auchan Одеса Старомиколаївська дорога 101А
- Auchan Київ Антоновича 176
- Auchan Rive Gauche Здолбунівська 17
- WineTime Київ Бажана 1е
- Winetime Івано-Франківськ
- WineTime Львів
- WineTime Дніпро
- Космос Київ Оноре де Бальзака 2А
- Auchan Київ Сім'ї Сосніних, 17
- METRO Київ Григоренко 43
Етапи готування
Спочатку потрібно підготувати баклажани. Для цього почистити баклажани від шкірки. Потім нарізати їх вздовж, отримуючи пластини, товщиною 0,5-1 см. Потім обсмажити баклажани на сковороді. Перед цим скласти шматочки баклажан в миску, присолити та залишити на якийсь час, щоб вийшла гіркота. Обсмажити баклажани з невеликою кількістю олії.
Перекрутити м'ясо на мясорубці. Готовий фарш з яловичини обсмажити на оливковій олії. Увесь час перемішувати та розбивати грудочки. Цибулю почистити та подрібнити. Помідори розрізати навпів та натерти м'якуш на великій тертці, шкірку викинути. Додати цибулю та помідори до фаршу. Перемішати та продовжувати готувати хвилин 5-7. Потім влити вино.
Додати до фаршу спеції (лавровый лист, орегано, духмяний перець, корицю, лимонну цедру, перець чилі). Зробити вогонь маленьким та випарювати рідину, доводячи фарш до готовності та не забуваючи час від часу помішувати. Готовий фарш повинен бути взагалі без рідини.
Далі приготувати соус бешамель. Для цього в сковороді розтопити вершкове масло та вмісити в нього борошно, з цим добре справиться вінчик. Ру (основа з борошна та молока) повинен бути густим. Вогонь під сковорідкою - мінімальним. Дати маслу з борошном майже закипіти. Зняти сковорідку з вогню, влити тонкою цівкою при постійному помішуванні молоко, котре повинне бути кімнатної температури або злегка підігріте. Соус, спочатку рідкий, через кілька хвилин почне перетворюватися на густий. Базовий соус готовий, але його можна доповнити натертим сиром, приправити мускатним горіхом.
Коли всі складові мусаки готові, можна починати складати її. Знадобиться форма для запікання з бортиками. Спочатку сформувати нижній шар з баклажан, взяти найбільш щільні шматочки та викласти їх дуже щільно один до одного. Далі присипати натертим сиром. наступний шар з м'ясного фаршу. Накрити шаром добре складених баклажан. Якщо дозволяє форма та кількість продуктів, то шари можна і повторити. Закінчується складання шаром баклажан, котрий потрібно присипати твердим сиром. Зверху полити баклажани бешамель. Присипати верх твердим сиром. Накрити форму фольгою. Випікати в розігрітій духовці, температура - 180ºС, час - 15 хвилин. Потім зняти фольгу та готувати ще хвилин 15-20.