Житньо-пшеничний хліб із насінням
- 1. Житнє борошно — 1,5 ст.
- 2. Цільнозернове пшеничне борошно — 1 ст.
- 3. Пшеничне борошно — 8–9 ст.
- 4. Пророщена пшениця — 1/3 ст.
- 5. Насіння льону — 0,5 ст.
- 6. Несмажене очищене насіння соняшника — 1 ст.
- 7. Молоко — 1,5 ст.
- 8. Смалець або вершкове масло — 3 ст. л.
- 9. Свіжі жріжджі — 50 г.
- 10. Патока або темний мед — 0,3 ст.
- 11. Коричневий цукор — 1 ст.
- 12. Сіль — 2 ч. л.
- NOVUS Рівне Гагаріна, 26
- NOVUS пр. Європейського Союзу, 47
- NOVUS Осокор Здолбунівська 7г
- Auchan Київ Лугова 12
- METRO Житомир проспект Незалежності 55В
- Біотус Київ
- Таврія В Одеса
- METRO Львів Дж Вашингтона 8
- METRO Чернівці
- Ultramarket Подол Київ
- METRO Полтава
- METRO Івано-Франківськ
- METRO Кривий Ріг
- METRO Вінниця Хмельницьке Шосе 1 0,5км
- Таврія В Харків
- Auchan Львів Сокільники, Стрийська 30
- Auchan Дніпро Нижньодніпровська 17
- Auchan Почайна
- Космос Одеса Академічна 28
- Auchan, Велика Кільцева 4
- Auchan Київ Академіка Глушкова 13Б
- Auchan Київ Біличі
- Таврія В Івано-Франківськ
- ЕкоМаркет Радунська
- MEGAMARKET Подол Київ
- ЕкоМаркет Київ Огієнка, 15А
- Ultramarket Київ Вадима Гетьмана 6
- Ultramarket Сурикова
- За Раз Сурікова
- AlcoHub Сурікова
- Megamarket Київ Вадима Гетьмана 6
- MEGAMARKET Сурикова
- METRO Київ Кільцева 1В
- METRO Харків Гагаріна - проспект Юрія Гагаріна 187/1
- METRO Одеса Аеропортівська 29
- ЕкоМаркет Вінниця, пр-кт Коцюбинського, 70
- METRO Рівне
- METRO Київ Троєщина
- METRO Запоріжжя Оріхівське шосе 7А
- Master Zoo Київ
- Auchan Чернівці Хотинська, 43
- Auchan Житомир Київська, 77
- Auchan Київ Гната Хоткевича, 1Б
- METRO Дніпро (Запорізьке шосе, 63)
- Auchan Одеса Старомиколаївська дорога 101А
- Auchan Київ Антоновича 176
- Auchan Rive Gauche Здолбунівська 17
- WineTime Київ Бажана 1е
- Winetime Івано-Франківськ
- WineTime Львів
- WineTime Дніпро
- Космос Київ Оноре де Бальзака 2А
- Auchan Київ Сім'ї Сосніних, 17
- METRO Київ Григоренко 43
Етапи готування
Суміш лляного і соняшникового насіння з пшеничними зернами залити 1 склянкою киплячої води на 2 години, потім відкинути на сито, обсушити, настій зберегти. Нагріти молоко до 37-40°С, покласти дріжджі, 3 ст. л. борошна і 1 ст. л. цукру, перемішати, залишити на 15 хв.
Змішати у великій мисці все насіння, житнє борошно, цукор, сіль і 2 склянки пшеничного борошна. Влити молоко з дріжджами, патоку або мед і настій від насіння, перемішати. Додати розтоплений свинний жир або вершкове масло, ще раз перемішати.
Потроху всипати решту борошна, постійно вимішуючи. Коли тісто стане однорідним, перекласти на присипану борошном поверхню і місити 10 хв.
Покласти тісто в чисту миску, накрити плівкою і залишити в теплому місці підходити на 1,5 години.
Розділити тісто на 4 частини, сформувати круглі булки, укласти на деко (застелене пергаментом і присипане борошном) подалі один від одного, дати піднятися, 1 годину.
Розігріти духовку до 220°С. Надсікти верхівку кожної булки дуже гострим ножем хрест-навхрест і поставити в духовку. Через 5 хв. зменшити температуру духовки до 170°С і випікати 40 хв. Остудити в деко 10 хв. і змастити вершковим маслом. Повністю охолодити, тонко нарізати.