Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Zakaz.ua Рецепти осінь перші страви м'ясо літо › Полтавський борщ
Полтавський борщ

Полтавський борщ

Полтавську область сміливо можна назвати серцем нашої країни. По-перше, ця область знаходиться в центральній частині України. Вона подарувала світові великого Миколу Васильовича; на Полтавщині збереглася найчистіша, літературна українська мова. Але це далеко не всі секрети полтавчан. Вони готують дуже смачний борщ, рецептом якого ми з вами і ділимося. Звичайно, рецептів борщу існує величезна кількість. І без сумніву, в кожному регіоні він відрізняється. Ось і в полтавському борщі є секретна добавка, яка надає всій страві неповторний смак, ви відразу зможете відрізнити будь-який інший борщ від полтавського.

Кількість порцій 6
Час приготування 130 хв

  1. 1. Свинина — 1 кг.
  2. 2. Буряк — 80 г.
  3. 3. Морква — 90 г.
  4. 4. Капуста білокачанна — 150 г.
  5. 5. Перець солодкий червоний — 60 г.
  6. 6. Картопля — 200 г.
  7. 7. Помідор — 150 г.
  8. 8. Томатне пюре — 100 г.
  9. 9. Зубчик часника — 3 шт.
  10. 10. Цибуля ріпчаста — 80 г.
  11. 11. Сало солене (зістарене) — 20 г.
  12. 12. Сіль — за смаком
  13. 13. Цукор — за смаком
  14. 14. Перець чорний мелений — за смаком
  15. 15. Кріп — 40 г.
  16. 16. Олія — 50 г.
  17. 17. Сметана — 40 г.
  18. 18. Лавровий лист — 3 шт.
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. Спочатку зварити бульйон. Для цього поставити кастрюлю з двома літрами води на вогонь та покласти туди м'ясо, попередньо промивши його холодною проточною водою. Залишити його кипіти хвилин 30-40, в кінці додати два-три лаврових листа та трохи солі (коли м'ясо звариться, витягнути його та покласти в окремий посуд). Поки вариться бульйон, підготувати інгредієнти. Помити, почистити та нарізати дрібною соломкою буряк та моркву і кинути їх до приготованого бульйону.

  2. Нарізати кубиками картоплю та тонко нашинкувати капусту. Також нарізати дрібними скибочками болгарський солодкий перець та помідори.

  3. Тим часом окремо почати готувати зажарку для Полтавського борщу. На сковорідку з олією покласти дрібно порізану цибулю. І на маленькому вогні обсмажити її до золотистого кольору, після чого додати на сковорідку нарізані помідори. Потім цибулю з помідорами трохи обсмажити та додати томатну пасту та сметану. Все це ретельно змішати до однорідного стану та на маленькому вогні залишити кипіти, постійно помішуючи. Справа в тому, що готовність зажарки визначається за шаром напівпрозорої олії, що виступила на поверхню маси. Сметана повинна випаритися повністю, щоб зажарка стала оранжево-червоного кольору та напівпрозорою маслянистою масою, на цьому етапі її вимкнути та відставити в сторону.

  4. Поки випарювалася рідина зі сметани, буряк з морквою приготувались та пофарбували бульйон в оранжевий колір. М'ясо за цей час повинно було охолонути. Його слід дрібно порізати та повернути в бульйон.

  5. Тепер додати в "напів-борщ" (бульйон) інші інгредієнти, такі як: картопля, хвилин через 10 - капусту, та болгарський перець.

  6. Поки все в "напів-борщі" кипить, приготувати секретну заправку. Для цього подрібнити трохи кропу, три зубчика часника та трохи старого сала, все нарізати дрібними шматочками. Тепер всі три інгредієнти заправки для Полтавського борщу безжально подавити до однорідної маси. Можна додати щіпку кам'яної чи морської солі, вона допоможе ретельно все подрібнити.

  7. Додати в кастрюлю солі за смаком, цукор, перець. На цьому етапі Полтавський борщ потрібно підвести до потрібного смаку. Якщо необхідно, можна додати кислоти за допомогою томатного соку, зробити солодше за допомогою цукру, гостріше чи солоніше за допомогою інших інгредієнтів. Тепер викласти туди зажарку зі сковорідки. І наприкінці додати та розмішати заправку з кропом, часником та салом. Вимкнути газ, електроплиту, або те, що служить для приготування їжі, та дати Полтавському борщу настоятися хвилин 10-15.