Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Zakaz.ua Рецепти осінь › Хумус
Хумус

Хумус

Нут - це харчовий продукт, який особливо популярний на Близькому Сході. Представляє він з себе дрібні боби коричнево-зеленого кольору. З нього роблять хумус - це страва, яку ми сьогодні будемо готувати. Нут багатий білками і вуглеводами. У ньому міститься корисний для імунітету і крові калій і магній. А також кальцій і фосфор, який допомагає зміцнити кісткову тканину. Хумус особливо популярний у країнах Близького Сходу, таких як Йорданія, Ліван, Ізраїль, Сирія, Туреччина, Кіпр. Подається страва в якості холодної закуски традиційно з питою - плоским прісним хлібом з борошна вищого сорту або з лавашем. В останні роки хумус набирає популярності в США та інших розвинених країнах серед вегетаріанців.

Кількість порцій 4
Час приготування 145 хв

  1. 1. Нут — 230 г.
  2. 2. Насіння кунжуту — 150 г.
  3. 3. Зубчик часнику — 2 шт.
  4. 4. Лимонний сік — 30 г.
  5. 5. Арахісова олія — 30 г.
  6. 6. Мелена паприка — 5 г.
  7. 7. Петрушка — 10 г.
  8. 8. Сода — 5 г.
  9. 9. Оливкова олія — 100 г.
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. Спочатку потрібно приготувати пасту тахіні. Для цього розмолоти кунжут у кавомолці (можливо, це краще зробити в кілька прийомів). При перемелюванні вийде борошно. Але потім з кунжуту почне виділятися олія і суміш перетвориться на однорідну пасту. Зсипати отриману пасту в чашу блендеру. Додати до борошна з кунжуту 2-3 столові ложки оливкової олії. Увімкнути блендер та перемішати масу до однорідного стану. Якщо в блендері маса прилипає та не перетворюється на однородний крем - додати ще 2 столові ложки оливкової олії. І так, поки не вийде позитивний результат. Під час збивання (навіть скоріше перемішування-перемелювання) тахіні трохи розігріється. Висипати пасту в скляний посуд, накрити кришкою та поставити в холодильник охолонути.

  2. Нут потрібно перед приготуванням замочити, краще - на ніч або, в крайньому випадку, на 6 годин - з чайною ложкою соди. До ранку нута буде майже втричі більше. Варити горох без солі (з сіллю бобові можуть взагалі не розваритися). Сіль додати в самому кінці варіння, а це буде через дві години.

  3. Готовність перевірити, стиснувши горошину пальцями, якщо одразу розімнеться в кашку - нут готовий. Злити рідину та відставити. Перемолоти варений нут на кухонному комбайні. Далі можна готувати за допомогою блендера. Потім додати до подрібненого нуту всі необхідні добавки, крім олії: пасту тахіні, часник, лимонний сік, знову все перетерти до однорідності. Якщо вийде занадто густо, можна додати трохи рідини, в котрій варився нут.

  4. Нарешті, залишилося додати арахісову олію. Хумус доповнити петрушкою та меленою паприкою, збризнути зверху маслом. До хумусу можна подати коржі піти. Їх розламують на шматочки та занурюють у хумус.