Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Zakaz.ua Рецепти весна важкий молоко › Паска великодня
Паска великодня

Паска великодня

Паска - це обрядовий хліб, він обов'язковий на столах всіх православних християн під час Воскресіння Христового. Ця страва вважається головною стравою для розговіння. Але з'явилося воно ще до християнства, і було також відомою стравою у слов'ян. Коли на Русь прийшло християнство, паска стала головною стравою під час Великодня. Ця традиція збереглася й донині, знаменуючи собою це велике свято. Роблять її з дріжджів у формі циліндра, вона обов'язково повинна бути достатньо високою. Прийнято паску освячувати разом з іншими продуктами в церкві перед розговінням.

Кількість порцій 2
Час приготування 180 хв

  1. 1. Борошно — 900 г.
  2. 2. Дріжджі — 50 г.
  3. 3. Молоко — 300 мл.
  4. 4. Вершкове масло — 100 г.
  5. 5. Яєчний жовток — 10 шт.
  6. 6. Цукор — 250 г.
  7. 7. Сіль — 1 дрібка
  8. 8. Родзинки — 100 г.
  9. 9. Цукати — 25 г.
  10. 10. Коньяк — 25 г.
  11. 11. Цедра лимону — 1 шт.
  12. 12. Кардамон — 1 ч. л.
  13. 13. Мускатний горіх — 0,5 ч. л.
  14. 14. Шафранова настоянка — 1 ч. л.
  15. 15. Ванільный цукор — 1 шт.
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. У половині склянки киплячого молока заварити 100 г. борошна, швидко розмішавши дерев'яною ложкою до отримання еластичної маси. Дріжджі розвести в половині склянки теплуватого молока і додати до завареного в молоці борошна. Каструлю з дріжджовую сумішшю накрити і залишити підходити на 1 годину або більше.

  2. Приготувати здобну заливку: 9.5 жовтків розтерти до білого кольору з цукром і сіллю (половинку жовтка залишити для змащування пасок). У дріжджову суміш влити половину здобної заливки, додати 250 г. борошна, вимісити і дати підійти протягом 1 години, потім долити другу половину здобної заливки, додати 500 г. борошна і місити тісто, поки воно не відставатиме від рук.

  3. У готове тісто поступово, невеликими порціями, вливати тепле розтоплене вершкове масло, вмішуючи кожну порцію масла в тісто руками. Потім в тісто додати прянощі, коньяк і дати тісту підійти вдруге.

  4. Після вторинного підйому тіста осадити його до первинного положення, додати в нього 2/3 цукатів та родзинок (попередньо обвалявши родзинки і цукати в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому об'єму паски, а не осіли на дні) і дати тісту в 3-й раз підійти.

  5. Тісто розділити на 2 частини, укласти в форми, викладені змащеним маслом папером для випічки (форма повинна бути заповнена тістом до половини). Найкраще для випічки пасок підходять роз'ємні форми. Зверху тісто посипати рештою родзинок і цукатів.

  6. Дати тісту піднятися, щоб воно займало 2/3 форми, і змастити зверху яєчним жовтком (в яєчний жовток додати половину чайної ложки води). Паски випікати в добре розігрітій духовці близько 45 хвилин при невеликій температурі (170-175°C). Готовність паски перевірити дерев'яною паличкою. Якщо паличка суха - паска готова. Зверху паску можна змастити білковою або вершковою глазур'ю і прикрасити цукровою стружкою і фігурками з цукру або марципану.