Домашній житній квас
- 1. Вода — 4 л
- 2. Пресовані дріжджі — 30 г
- 3. Цукор — 1 склянка (або більше)
- 4. Житній хліб — 450-500 г
- 5. Родзинки — жменька
- NOVUS Рівне Гагаріна, 26
- NOVUS пр. Європейського Союзу, 47
- NOVUS Осокор Здолбунівська 7г
- Auchan Київ Лугова 12
- METRO Житомир проспект Незалежності 55В
- Біотус Київ
- Таврія В Одеса
- METRO Львів Дж Вашингтона 8
- METRO Чернівці
- Ultramarket Подол Київ
- METRO Полтава
- METRO Івано-Франківськ
- METRO Кривий Ріг
- METRO Вінниця Хмельницьке Шосе 1 0,5км
- Таврія В Харків
- Auchan Львів Сокільники, Стрийська 30
- Auchan Дніпро Нижньодніпровська 17
- Auchan Почайна
- Космос Одеса Академічна 28
- Auchan, Велика Кільцева 4
- Auchan Київ Академіка Глушкова 13Б
- Auchan Київ Біличі
- Таврія В Івано-Франківськ
- ЕкоМаркет Радунська
- MEGAMARKET Подол Київ
- ЕкоМаркет Київ Огієнка, 15А
- Ultramarket Київ Вадима Гетьмана 6
- Ultramarket Сурикова
- За Раз Сурікова
- AlcoHub Сурікова
- Megamarket Київ Вадима Гетьмана 6
- MEGAMARKET Сурикова
- METRO Київ Кільцева 1В
- METRO Харків Гагаріна - проспект Юрія Гагаріна 187/1
- METRO Одеса Аеропортівська 29
- ЕкоМаркет Вінниця, пр-кт Коцюбинського, 70
- METRO Рівне
- METRO Київ Троєщина
- METRO Запоріжжя Оріхівське шосе 7А
- Master Zoo Київ
- Auchan Чернівці Хотинська, 43
- Auchan Житомир Київська, 77
- Auchan Київ Гната Хоткевича, 1Б
- METRO Дніпро (Запорізьке шосе, 63)
- Auchan Одеса Старомиколаївська дорога 101А
- Auchan Київ Антоновича 176
- Auchan Rive Gauche Здолбунівська 17
- WineTime Київ Бажана 1е
- Winetime Івано-Франківськ
- WineTime Львів
- WineTime Дніпро
- Космос Київ Оноре де Бальзака 2А
- Auchan Київ Сім'ї Сосніних, 17
- METRO Київ Григоренко 43
Етапи готування
Духовку розігрійте до 220°C.
Хліб наріжте скибочками і сушіть в духовці до утворення темно-коричневого кольору (близько 15 хвилин).
Тим часом у великій каструлі доведіть до кипіння 4 л води.
Як тільки хліб підсмажиться до потрібного стану, дістаньте його з духовки, залишивши 2-3 шматочки. Духовку не вимикайте. Доведіть решту сухариків до дуже темного, майже чорного кольору - вони потрібні будуть для того, щоб надати квасу густого темного відтінку.
У киплячу воду викладіть всі сухарики і зніміть каструлю з вогню. Приблизно через 2-3 хвилини - як тільки квас набуде темного кольору, горілі сухарики видаліть. Колір квасу ви можете регулювати на свій смак: якщо ви любите світлий квас, горілий хліб можна не класти. Але в будь-якому випадку цей хліб потрібно обов'язково видалити з напою, щоб він не почав гірчити.
У каструлю з сухариками всипте цукор (кількість цукру ви можете регулювати на свій смак), добре перемішайте. Можна покласти цукор частинами, зачерпуючи воду з каструльки, розчиняючи в ній цукор і вливаючи воду назад.
Отриманий розчин остудіть. Щоб прискорити процес, можна поставити каструлю в ємність з холодною водою.
Коли розчин буде ледве теплим, зачерпніть приблизно півсклянки рідини, розчиніть в ній дріжджі, влийте розчин з дріжджами назад.
Ще раз все добре перемішайте, накрийте каструлю рушником або марлею, обв'яжіть по периметру. Поставте в тепле темне місце для бродіння на добу і ще одну ночь (можна поставити каструлю в кухонний стіл).
По закінченню цього часу вранці, натягнувши на горлечко ємності марлю, перелийте отриману рідину по банках і всипте в кожну по жмені родзинок. Він надає напою додаткової різкості і підсилює бродіння. Спробуйте напій на смак - при бажанні на цьому етапі його можна підсолодити, додавши більше цукру. Накрийте банки блюдцями (але не кришками) і приберіть в холодильник ще на добу (мінімум на ніч).
По закінченню цього терміну на дно банок збереться осад, його потрібно зберегти - перелийте квас через марлю в інші ємності (банки чи пляшки), намагаючись не збовтувати його (осад збережіть).
У кожну банку знову покладіть родзинки, накрийте кришками і приберіть в холодильник - довгоочікуваний квас готовий!
З осаду, який залишився на дні банок, можна приготувати другу порцію квасу - вона виходить ще смачніше, такий квас буде більш зрілим. Для цього треба повторити всю процедуру, але дріжджів на цей раз взяти трохи менше, близько 20 г.