Паска великодня
- 1. Борошно — 900 г.
- 2. Дріжджі — 50 г.
- 3. Молоко — 300 мл.
- 4. Вершкове масло — 100 г.
- 5. Яєчний жовток — 10 шт.
- 6. Цукор — 250 г.
- 7. Сіль — 1 дрібка
- 8. Родзинки — 100 г.
- 9. Цукати — 25 г.
- 10. Коньяк — 25 г.
- 11. Цедра лимону — 1 шт.
- 12. Кардамон — 1 ч. л.
- 13. Мускатний горіх — 0,5 ч. л.
- 14. Шафранова настоянка — 1 ч. л.
- 15. Ванільный цукор — 1 шт.
- NOVUS Рівне Гагаріна, 26
- NOVUS пр. Європейського Союзу, 47
- NOVUS Осокор Здолбунівська 7г
- Auchan Київ Лугова 12
- METRO Житомир проспект Незалежності 55В
- Біотус Київ
- Таврія В Одеса
- METRO Львів Дж Вашингтона 8
- METRO Чернівці
- Ultramarket Подол Київ
- METRO Полтава
- METRO Івано-Франківськ
- METRO Кривий Ріг
- METRO Вінниця Хмельницьке Шосе 1 0,5км
- Таврія В Харків
- Auchan Львів Сокільники, Стрийська 30
- Auchan Дніпро Нижньодніпровська 17
- Auchan Почайна
- Космос Одеса Академічна 28
- Auchan, Велика Кільцева 4
- Auchan Київ Академіка Глушкова 13Б
- Auchan Київ Біличі
- Таврія В Івано-Франківськ
- ЕкоМаркет Радунська
- MEGAMARKET Подол Київ
- ЕкоМаркет Київ Огієнка, 15А
- Ultramarket Київ Вадима Гетьмана 6
- Ultramarket Сурикова
- За Раз Сурікова
- AlcoHub Сурікова
- Megamarket Київ Вадима Гетьмана 6
- MEGAMARKET Сурикова
- METRO Київ Кільцева 1В
- METRO Харків Гагаріна - проспект Юрія Гагаріна 187/1
- METRO Одеса Аеропортівська 29
- ЕкоМаркет Вінниця, пр-кт Коцюбинського, 70
- METRO Рівне
- METRO Київ Троєщина
- METRO Запоріжжя Оріхівське шосе 7А
- Master Zoo Київ
- Auchan Чернівці Хотинська, 43
- Auchan Житомир Київська, 77
- Auchan Київ Гната Хоткевича, 1Б
- METRO Дніпро (Запорізьке шосе, 63)
- Auchan Одеса Старомиколаївська дорога 101А
- Auchan Київ Антоновича 176
- Auchan Rive Gauche Здолбунівська 17
- WineTime Київ Бажана 1е
- Winetime Івано-Франківськ
- WineTime Львів
- WineTime Дніпро
- Космос Київ Оноре де Бальзака 2А
- Auchan Київ Сім'ї Сосніних, 17
- METRO Київ Григоренко 43
Етапи готування
У половині склянки киплячого молока заварити 100 г. борошна, швидко розмішавши дерев'яною ложкою до отримання еластичної маси. Дріжджі розвести в половині склянки теплуватого молока і додати до завареного в молоці борошна. Каструлю з дріжджовую сумішшю накрити і залишити підходити на 1 годину або більше.
Приготувати здобну заливку: 9.5 жовтків розтерти до білого кольору з цукром і сіллю (половинку жовтка залишити для змащування пасок). У дріжджову суміш влити половину здобної заливки, додати 250 г. борошна, вимісити і дати підійти протягом 1 години, потім долити другу половину здобної заливки, додати 500 г. борошна і місити тісто, поки воно не відставатиме від рук.
У готове тісто поступово, невеликими порціями, вливати тепле розтоплене вершкове масло, вмішуючи кожну порцію масла в тісто руками. Потім в тісто додати прянощі, коньяк і дати тісту підійти вдруге.
Після вторинного підйому тіста осадити його до первинного положення, додати в нього 2/3 цукатів та родзинок (попередньо обвалявши родзинки і цукати в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому об'єму паски, а не осіли на дні) і дати тісту в 3-й раз підійти.
Тісто розділити на 2 частини, укласти в форми, викладені змащеним маслом папером для випічки (форма повинна бути заповнена тістом до половини). Найкраще для випічки пасок підходять роз'ємні форми. Зверху тісто посипати рештою родзинок і цукатів.
Дати тісту піднятися, щоб воно займало 2/3 форми, і змастити зверху яєчним жовтком (в яєчний жовток додати половину чайної ложки води). Паски випікати в добре розігрітій духовці близько 45 хвилин при невеликій температурі (170-175°C). Готовність паски перевірити дерев'яною паличкою. Якщо паличка суха - паска готова. Зверху паску можна змастити білковою або вершковою глазур'ю і прикрасити цукровою стружкою і фігурками з цукру або марципану.