Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Zakaz.ua Рецепти другі страви духовка весна › Маклуба - баклажанна запіканка
Маклуба - баклажанна запіканка

Маклуба - баклажанна запіканка

Маклуба - традиційна страва арабської кухні, яку можна назвати арабським пловом. Запропонований рецепт - один із варіантів приготування маклуби. Це не плов, а маклуба - баклажанна запіканка. Особливість цього рецепту в тому, що на останньому етапі приготування маклуба запікається в духовці. Слово "маклуба" позначає "перевернутий". Наше блюдо - "перевертиш": рис, який спочатку викладався зверху на овочі (помідори і баклажани) і попередньо обсмажений фарш із яловичини, після нескладної маніпуляції "перевертання" опиняється знизу. Просочений ароматом м'яса і овочів, він виходить дуже смачним, а після нетривалого запікання на ньому утворюється смачна скоринка.

Кількість порцій 4
Час приготування 80 хв

  1. 1. Баклажани — 4 шт.
  2. 2. Рис довгозернистий — 200 г.
  3. 3. Перець запашний — 1 шт.
  4. 4. Чебрець — 1 ч. л.
  5. 5. Часник — 2 зубчики
  6. 6. Яловичина — 500 г.
  7. 7. Кориця — 1 щіпка
  8. 8. Цибуля — 2 шт.
  9. 9. Помідори — 3 шт.
  10. 10. Яловичий бульйон — 400 г.
  11. 11. Сіль — за смаком
  12. 12. Перець чорний мелений — за смаком
  13. 13. Петрушка — за смаком
  14. 14. Оливкова олія — за смаком
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. Нарізати баклажани уздовж товщиною 6 мм., посипати сіллю і залишити на 30 хвилин. Розділити баклажани, м'ясо і цибулю на 3 частини.

  2. Рис замочити в холодній воді на 1 годину. Мелене м'ясо змішати з сіллю, часником, чебрецем і меленим запашним перцем.

  3. Промити баклажани під струменем води й обсушити за допомогою паперового рушника. Розігріти на середньому вогні соняшникову олію й обсмажити баклажани з двох боків до золотистого кольору.

  4. У тій же сковороді обсмажити м'ясо, поки воно не втратить червоний колір, перекласти в миску, додати перець, корицю і сіль. Цибулю обсмажити до м'якості.

  5. Змастити велику сковороду з високими бортиками оливковою олією. Викласти на дно шар помідорів, розрізаних на колечка. На помідори викласти шар баклажанів, потім м'ясо і цибулю. Повторити цей процес ще 2 рази.

  6. Злити воду з рису і викласти його рівним шаром на овочі з м'ясом.

  7. Залити половиною бульйону, накрити кришкою і на маленькому вогні варити 20 хвилин. Тепер додати залишки бульйону і варити ще 30 хвилин.

  8. Зняти кришку зі сковороди, накрити її великим жароміцним блюдом і акуратно перевернути сковороду. Рис опиниться знизу.

  9. Поставити блюдо в розігріту до 170°C духовку на 15 хвилин. Посипати свіжою петрушкою.