Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Zakaz.ua Рецепти середній європейська вечеря осінь › Шварцброт - німецький чорний хліб
Шварцброт - німецький чорний хліб

Шварцброт - німецький чорний хліб

Чорний хліб - так перекладається німецька назва хліба шварцброд. До слова, в Німеччині існує близько 300 різноманітних рецептів хліба. Дуже корисним цей хліб роблять насіння кмину і фенхелю. Кмин володіє відкашлюючим і антиспазматичним ефектом, служить як цілющий засіб при простудних захворюваннях, нежиті, бронхіальній астмі, сухому кашлю. Ефірні масла фенхеля активізують роботу нирок, а також стимулюють роботу кишечника. Не варто забувати, що хліб сам по собі можна вживати з чаєм, молоком, з ковбасами, рибними делікатесами, ну а насіння фенхелю і кмину привнесуть свою специфічну нотку в цю випічку.

Кількість порцій 8
Час приготування 160 хв

  1. 1. Борошно пшеничне — 500 г.
  2. 2. Борошно житнє — 100 г.
  3. 3. Насіння кмину — 1/2 ст. л.
  4. 4. Коріандр — 30 г.
  5. 5. Насіння фенхелю — 1 ч. л.
  6. 6. Свіжі дріжджі — 40 г.
  7. 7. Молоко — 125 мл.
  8. 8. Сіль — 2 ч. л.
  9. 9. Мед — 1 ст. л.
  10. 10. Олія нерафінована — 4 ст. л.
  11. 11. Вода — 360 мл.
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. 1/2 ч. л. коріандру, насіння кмину і фенхелю розтовкти у ступці. Змішати з борошном.

  2. Дріжджі розламати і розвести з 1 ст. л. теплої води. Змішати з 360 мл. холодної води, молоком, медом і сіллю.

  3. Додати борошно і налити олії. Все добре змішати. Сформувати тісто і дати постояти 1 годину при кімнатній температурі.

  4. Коли тісто збільшиться в 2 рази і на поверхні утворяться пори, тісто ще раз обім'яти, форму намазати жиром і присипати борошном. Тісто сформувати в продовгуватий батон, присипати 1 ст. л. коріандра, зробити надрізи. Накрити рушником і дати постояти 20-30 хвилин.

  5. Пекти в духовці при температурі 220°C. В духовку поставити чашку з водою. Пекти 50 хвилин. При потребі вийняти з форми і ще 5-10 хвилин пропекти на деко.