Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Плов

Плов

Якщо дослівно перекладати із санскриту, то слово "плов" означає "варений рис". Що, власне, і грубо, але пояснює всю страву. Адже в плові дуже важливий сорт рису і наскільки добре він приготований. Звичайно ж, м'ясо або риба, які теж є складовими цієї страви, без сумніву важливі. Але більшу частину всієї страви займає саме рис. Ця страва має стародавню історію походження. Вона настільки давня, що ніхто не може впевнено сказати, звідки прийшла до нас ця страва. Можна припустити, що це Близький Схід. Проте, хто б не був автором цього шедевру, ми вдячні йому за настільки вишукану і дуже смачну страву.

Кількість порцій 6
Час приготування 120 хв

  1. 1. М'ясо (баранина) — 1 кг.
  2. 2. Цибуля ріпчаста — 1 кг.
  3. 3. Морква — 1 кг.
  4. 4. Рис довгозернистий — 1 кг.
  5. 5. Часник — 3 головки
  6. 6. Рослинна олія — 300 мл.
  7. 7. Вода — 2000 мл.
  8. 8. Сіль — за смаком
  9. 9. Перець червоний — за смаком
  10. 10. Зіра (кумин) — 0.5 ч. л.
  11. 11. Родзинки — за смаком
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. Добре промити рис в холодній воді (краще всього підійде басматі або девзіра), потім залишити набухати на 2 години або до того часу поки він не знадобиться.

  2. Нарізати цибулю кільцями, а моркву соломкою.

  3. Розігріти олію в казані (можна взяти каструлю з товстим дном) і злегка обсмажити цибулю.

  4. Додати нарізане кубиками м'ясо і смажити 5-7 хвилин, постійно помішуючи.

  5. Покласти в казан моркву і тушкувати до готовності (морква повинна бути м'якою). Посипати зірою, перцем, покласти барбарис, родзинки.

  6. Помішуючи, залити все окропом (приблизно 1 літр). Посолити так, щоб був смак трохи пересоленого, тому що потім це вбере рис. Усередину покласти цілий часник, очищений тільки від верхнього лушпиння. Довести до кипіння і дати потомитись під кришкою на слабкому вогні 30-40 хвилин. Це називається "зірвак".

  7. Вийняти часник. Злити воду з рису і викласти його в казан, рівномірно розподіливши по поверхні. Повільно (краще через шумівку) долити ще води, вона повинна покривати рис не менше ніж на 1.5-2 см.

  8. Дати добре покипіти близько 10-15 хвилин. Можна помішувати рис, але не зачіпаючи при цьому "зірвак". Після випаровування води з поверхні, повернути часник назад, сформувати з рису гірку і посипати ще трохи зірою (можна присипати родзинками). Проштрикнути його в декількох місцях дерев'яною паличкою (щоб дати можливість вийти парі).

  9. Закрити казан кришкою, зменшити вогонь та готувати 25-30 хвилин.

  10. Коли плов готовий, його можна перемішати (хоча в деяких регіонах Узбекистану цього не роблять). На тарілці зазвичай викладають м'ясо і часник поверх рису.

  11. Подавати з овочевим салатом і гарячим чаєм.