Час до закриття найближчого вікна доставки Укр Рус Eng
Zakaz.ua Рецепти осінь борошно весна › Калитки (карельські пиріжки) з начинкою
Калитки (карельські пиріжки) з начинкою

Калитки (карельські пиріжки) з начинкою

Калитки - національне блюдо Карелії, дуже популярне на північному заході Росії і в скандинавських країнах, особливо у Фінляндії. Це невеликі відкриті пиріжки із житнього борошна з різними начинками. В основному їх прийнято робити з картоплею, але нерідко пиріжки начиняють ячневою і перловою крупою, рисом або ягодами. Перед випіканням калитки зазвичай змащують кисляком або сметаною. Вживають їх згідно з певним карельським ритуалом. У центр столу ставиться глибокий посуд, в який наливається молоко і додається вершкове масло, куди потім кладуть всі приготовані пиріжки.

Кількість порцій 4
Час приготування 60 хв

  1. 1. Борошно житнє — 2 ст.
  2. 2. Сметана — 150 мл.
  3. 3. Молоко — 150 мл.
  4. 4. Сіль — за смаком
  5. 5. Картопля — 200 г.
  6. 6. Масло вершкове — за смаком
Інгредієнти для цього рецепту ви можете купити в таких супермаркетах:

Етапи готування

  1. Сметану із молоком змішати в мисці. Просіяти в окрему миску борошно, додати за смаком сіль, поступово додавати суміш сметани і молока. Замісити тісто. Загорнути в харчову плівку, дати настоятися 20-30 хвилин.

  2. З тіста зробити ковбаску, нарізати її на шматочки, кожен розкачати в тонкий кружечок, товщиною 1-1,5 мм.

  3. Відварити картоплю, остудити, зробити пюре, змішати з вершковим маслом, додати трохи солі, за смаком.

  4. Викласти в центр кожного кружечка начинку з картоплі (начинка може бути будь-яка), з двох сторін підвернути краї до центру, защипнути краї з відступом в 1 см.

  5. Розігріти духовку до 200°C. Змастити деко олією, викласти калитки на деко, випікати протягом 20 хвилин.

  6. Вживати калитки необхідно змочивши в гарячому молоці, або змастивши вершковим маслом змішаним з подрібненим яйцем.